Σε επικίνδυνα νερά πλέουν οι δύο ηγέτες μετά από την απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι πλήξει τη νήσο Γκουάμ. Η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν άμεση και σκληρή, καθώς ο Τραμπ προειδοποίησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη πως πρόκειται να αντιμετωπίσει «πυρ και οργή», σε περίπτωση χτυπήματος.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η στρατηγική του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως έχει αναλυθεί, βασίζεται στο πρώτο χτύπημα. Δηλαδή, σε περίπτωση που καταλάβει πως οι ΗΠΑ είναι επιχειρησιακά έτοιμες να χτυπήσουν το καθεστώς του, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα μπει στον πειρασμό να χτυπήσει πρώτος. Και από ό,τι είναι φανερό πλέον έχει και τη λειτουργική δυνατότητα να το κάνει.

Σε συναγερμό τέθηκε η διεθνής κοινότητα μετά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ των δύο δυνάμεων, αλλά και μετά από μια έκθεση του Πενταγώνου που αποκαλύπτει πως η Πιονγιάνγκ έχει πλέον την τεχνογνωσία να δημιουργήσει μία πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει στους βαλλιστικούς της πυραύλους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, άλλωστε, ανακοίνωσε πως εξετάζει σχέδιο επίθεσης εναντίον της νήσου Γκουάμ, η οποία αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει την Πιονγιάνγκ με «φωτιά και οργή», αντιδρώντας έντονα στην πιθανότητα τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών στους διηπειρωτικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας.

 Βαριά καμπάνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

 Η απειλή για τη νήσο Γκουάμ έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σ.Α. αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει κυρώσεις που απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα.

Ακόμη, απαγορεύουν την πρόσληψη περαιτέρω Βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού –κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία– από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.

Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να «κόψουν» κατά το ένα τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βόρειας Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρό συνάλλαγμα. Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να την απομονώσουν και έχει ορκιστεί εκδίκηση, αρνούμενη να θέσει σε διαπραγμάτευση το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. Μάλιστα ακόμα και η Κίνα ψήφισε υπέρ των κυρώσεων που επεβλήθησαν.

Ο Κιμ θέλει «πυρηνική αυτοκρατορία»

Παρά τις ομολογουμένως σκληρές κυρώσεις ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται πως προχωρά ένα βήμα παραπάνω, καθώς ο διακαής πόθος του είναι η δημιουργία μιας «πυρηνικής αυτοκρατορίας». Σύμφωνα με απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Πιονγιάνγκ κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Βόρεια Κορέα, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, ωστόσο πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός. Ακόμη, οι ειδικοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει ακόμη να περάσει από διάφορα τεχνολογικά στάδια. Έπειτα από τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου, οι ειδικοί έφθασαν στο συμπέρασμα ότι η οβίδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα από το Διάστημα.

 Ποια είναι η νήσος Γκουάμ;

Μετά το τελεσίγραφο του Τραμπ, με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος επεδίωξε να συνετίσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, η Πιονγιάνγκ απάντησε πως εκπονεί σχέδια επίθεσης κατά των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νήσο Γκουάμ και όταν αυτά τα σχέδια θα ολοκληρωθούν θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ποια είναι, όμως, η νήσος Γκουάμ;

Το Γκουάμ είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού, που από το 1898 βρίσκεται υπό αμερικανική διοίκηση. Αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, με Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πλήθος Αμερικανών στρατιωτών. Η τοπική κουλτούρα και αρχιτεκτονική του Γκουάμ αντικατοπτρίζει τα έθιμα της ντόπιας φυλής των Τσαμόρο. Οι επιρροές της ισπανικής παράδοσης είναι έκδηλες παντού.

Το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ με έκταση 549 τ.χλμ. και πληθυσμό 159.914 κατοίκους. Βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Είναι πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου. Πρωτεύουσα είναι η Αγκάνα.

 Ιστορική θέση

Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί ο Κιμ επέλεξε να απειλήσει τη νήσο Γκουάμ. Ο λόγος είναι η ιστορική θέση του νησιού στην αμερικανική παράδοση, αλλά και η στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο Γκουάμ. Η νήσος βρισκόταν για τέσσερεις αιώνες υπό ισπανική κατοχή, ωστόσο το 1898 κατά τη λήξη του ισπανο-αμερικανικού πολέμου περιήλθε στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Συνθήκη του Παρισιού.

Το νησί χρησίμευσε σαν σταθμός για τα αμερικανικά πλοία που ταξίδευαν προς και από τις Φιλιππίνες, ενώ το 1901 οι ΗΠΑ εγκατέστησαν στην πόλη Πίτι τα ναυπηγεία τους. Ακολούθησε η κατασκευή μιας ναυτικής βάσης υδροπλάνων (1921-1930) που αποτέλεσε και την πρώτη του είδους στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1941, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, η Ιαπωνία επιτέθηκε και εισέβαλε στο Γκουάμ. Η ιαπωνική κατοχή διήρκεσε περίπου 31 μήνες και στη διάρκειά της 1.000 κάτοικοι του νησιού σκοτώθηκαν (περίπου το 10% του πληθυσμού) και εκατοντάδες άλλοι βασανίστηκαν.

Η Οργανική Συνθήκη του Γκουάμ που υπεγράφη το 1950 καθιέρωσε τη νήσο ως οργανωμένη επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και χορήγησε στους κατοίκους του αμερικανική υπηκοότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Σχόλια

Σχόλια