Γεφύρια αιώνια(κυριολεκτικά), τόσο παλιά που νομίζεις πως υπήρχαν πάντοτε εκεί, σε αρμονία με τα άγρια ποτάμια, λαξευμένα όχι από αλλά πάνω στην πέτρα, για να ενώνουν βουνά, δρόμους, λαγκάδια, πόλεις και χωριά.

Περπατάς πάνω τους, στα ίδια βήματα με τους παλιούς μάστορες των παραμυθιών, τους βοσκούς που πηγαίνουν στα χειμαδιά, τους εμπόρους και τους άρχοντες της πόλης. Ακόμη και αν σήμερα δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, ακόμη αιχμαλωτίζουν την έκπληξη και τον θαυμασμό.

Το γεφύρι της Άρτας

 

«Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες

γιοφύρι εστεριώνανε στης Άρτας το ποτάμι.

Ολημερίς εχτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν…»

«Αν δεν στοιχειώστε άνθρωπο γιοφύρι δεν στεριώνει…»

Κάτι η ομορφιά κι ο μύθος του, κάτι ότι βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον απέναντι από πολυσύχναστο δρόμο, το γεφύρι της Άρτας είναι το πιο φημισμένο και το πιό πολυφωτογραφημένο πετρόκτιστο γεφύρι της Ελλάδας. Kτισμένο πάνω σε ίχνη από θεμέλια αρχαίας γέφυρας, με τέσσερα μεγάλα τόξα, γεφυρώνει τον Άραχθο, στο ύψος της Άρτας.

photo

To γεφύρι του Κοκκόρου

 

Το μονότοξο γεφύρι του Κοκκόρου ή του Νούτσου, βρίσκεται σ’ ένα βραχώδες στένωμα του φαραγγιού Βίκου, πρωτοκατασκευάστηκε το 1750 και ήταν το μοναδικό πέρασμα των χωριών της περιοχής. Το κύριο χαρακτηριστικό του υπέρκομψου γεφυριού είναι ο τρόπος με τον οποίο το τόξο ανάμεσα στους δύο βράχους ενώνεται με τα καλντερίμια που δεν είναι προέκταση του, αλλά είναι κάθετα και παράλληλα με την κοίτη του ποταμού.

photo

To καλογερικό γεφύρι

 

Το εντυπωσιακό αυτό γεφύρι που θυμίζει κάμπια εν κινήσει, βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι. Ο διάδρομος του γεφυριού δεν είναι ευθύγραμμος, αλλά παρακολουθεί το ανεβοκατέβασμα των τριών τόξων δημιουργώντας ένα πανέμορφες καμπυλώσεις. Από εδώ περνάγαν τα φορτωμένα ζώα με στάρι και πηγαίναν στο μύλο του καλόγερου για να το μετατρέψουν σ΄αλεύρι.

photo

To γεφύρι της Πλάκας

 

Δυστυχώς το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, ανοίγματος 40 μέτρων, στον ποταμό Άραχθο, δεν υπάρχει πια. Μια μεγάλη νεροποντή ήταν η αφορμή, τα αίτια όμως εντοπίζονται στην αδιαφορία της Πολιτείας, που ενώ είχαν εντοπισθεί κάποια τεχνικά προβλήματα, δεν γινήκαν οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Το γεφύρι κτίστηκε το 1866 και εδώ ήρθαν σε συνεννόηση την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης το ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ.
photo

Το γεφυράκι του καπετάν Αρκούδα

 

Ένα ταπεινό μονότοξο που βρίσκεται κοντά στο γεφύρι του Κοκκόρου, παρ’ όλο το μικρό του μέγεθος, δεν στερείται κομψότητας. Οι γύρω βράχοι, τα πετρώματα και η λιθοδομή του γεφυριού δημιουργούν μια ενότητα αξεπέραστη.

photo

Σχόλια

Σχόλια