Νέα εσωτερική κρίση δείχνει να εκδηλώνεται στο Μοσχάτο, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταφέρουν να θέσουν υπό απόλυτο έλεγχο την κομματική συνδικαλιστική παράταξη (ΔΑΚΕ).

Οι άνθρωποι του προέδρου της ΝΔ, φέρονται να προωθούσαν στην ηγεσία της ΔΑΚΕ πρόσωπα δικής τους επιλογής και τώρα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα, η συνδικαλιστική παράταξη οδηγείται σε αυτονόμηση και ενδεχομένως σε διάσπαση. Ο κομματικός μηχανισμός, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του RPNTV.gr, έχει ετοιμάσει ήδη το υποκατάστατό της –μια νέα συνδικαλιστική παράταξη- που θα ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας. Παράλληλα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη  προωθεί ως εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση την διάλυση-επανίδρυση της ΔΑΚΕ, όπως έγινε πέρυσι και με την ΟΝΝΕΔ.

Στο μεταξύ, η αντιπαράθεση δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά δείχνει να έχει και πολιτικό υπόβαθρο, τουλάχιστον, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η νυν ηγεσία της ΔΑΚΕ. Τι ακριβώς λένε;

  • Η ηγετική ομάδα της ΔΑΚΕ διαφοροποιείται από «νεοφιλελεύθερες επιλογές» της κομματικής ηγεσίας, συνεργάζεται με τις άλλες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ και προσπαθεί να διατηρήσει σχετική αυτονομία στη συνδικαλιστική δράση.
  •  Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει μία οργάνωση που θα ταυτίζεται πλήρως με τις απόψεις του και θα αποτελεί βραχίονα του κόμματος στο συνδικαλιστικό χώρο.

Μποϊκοτάζ από το κόμμα

Το σχίσμα βαθαίνει μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΔΑΚΕ, το οποίο μποϊκοτάρισε η επίσημη ΝΔ. Ενδεικτικό αυτού ήταν τόσο το γεγονός της ηχηρής απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και το ότι δεν παρέστη κανένας ως εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απείχαν και πάμπολλοι σύνεδροι που τηρούν απαρέγκλιτα την ηγετική κομματική «γραμμή» της οδού Πειραιώς.

Το συνέδριο, λοιπόν, εξέλεξε το Σάββατο (17/6) νέα Κεντρική και Διοικούσα Επιτροπή της Παράταξης, όπου πλειοφηφούν συντριπτικά οι υπέρμαχοι της «αυτονομίας» της ΔΑΚΕ από το κόμμα.

Οι περισσότεροι ανήκουν στην ομάδα του επανεκλεγέντος προέδρου της παράταξης και ΓΓ της ΓΣΕΕ Νίκου Κιουτσούκη, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους μητσοτακικούς, έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της ηγετικής ομάδας του κόμματος και έχουν γίνει πολλές απόπειρες ανατροπής-καθαίρεσης του. Σφοδρές επικρίσεις διατυπώθηκαν εναντίον του και κατά της ομάδας στελεχών που τον στηρίζουν, για τη συνεργασία τους στη ΓΣΕΕ με την ΠΑΣΚΕ και τις αριστερές παρατάξεις σε επιμέρους θέματα εργασιακών σχέσεων.

Έρχεται η… ΑΚΕ

Έτσι, προς το παρόν φαίνεται ότι οι «αντάρτες» συνδικαλιστές της ΝΔ κέρδισαν τον πρώτο γύρο τής αναμέτρησης με την κομματική ηγεσία, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει…

Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς εξετάζουν όλα τα σενάρια ρήξης  μεταξύ κόμματος –ΔΑΚΕ και επανίδρυσης της συνδικαλιστικής παράταξης, ή υποκατάστασης της. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του RPNTV.gr, το νέο δημιούργημα των επιτελών της ΝΔ, θα ονομάζεται ΑΚΕ (Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων), το οποίο επιδιώκεται να αποσπάσει αρκετά στελέχη και μέλη από τη (σημερινή) ΔΑΚΕ. Παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και καχυποψία από τους «γαλάζιους συνδικαλιστές», καθώς λέγεται ότι θα εκφράζει περισσότερο απόψεις της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων, λόγω των «νεοφιλελεύθερων θέσεων Μητσοτάκη»…

Σχόλια

Σχόλια