Η Ειρήνη Ευριπίδου στα εγκαίνια της έκθεσης "Somniatus Ero"

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

Ωκεανός στην καρδιά του

«Φούσκωνε ο ωκεανός στην καρδιά του

καταιγίδες καλά φυλαγμένες στα μάτια του

φούσκωνε ο ωκεανός – και η μοναξιά…»

Η Ειρήνη Ευριπίδου είναι ένα νέο και ταλαντούχο κορίτσι, που μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από τέχνη. Κόρη του Κώστα και της Νάσιας Ευριπίδη, ιδιοκτητών της γκαλερί Ευριπίδη, και γνωστών για την αγάπη τους στην τέχνη και τη μεγάλη συλλογή τους, η Ειρήνη ήρθε πολύ νωρίς σε επαφή με τον πολιτισμό, με μεγάλους ζωγράφους και καλλιτέχνες.

 

Η Ειρήνη Ευριπίδη
Η Ειρήνη Ευριπίδη

Επίσης από νωρίς αγάπησε την ποίηση και την φωτογραφία και τις επέλεξε ως μέσο για να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματα της.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αίολος» η νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)». Πρόκειται για μια δίγλωσσή έκδοση που περιέχει τριάντα ποιήματα τα οποία δημοσιεύονται στα αγγλικά και στα ελληνικά και έχει ως θέμα την αγάπη χωρίς ανταπόκριση και την απώλεια στον έρωτα.

Συνάντησα την Ειρήνη Ευριπίδη στην γκαλερί Ευριπίδη για να μιλήσουμε για τη νέα της δουλειά και για την τέχνη. Με υποδέχθηκε με το γνωστό, σε όσους την ξέρουν, συνεσταλμένο και ευγενικό χαμόγελο.

Τι είναι για σένα η ποίηση;

Για μένα η ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είναι ότι είναι η αναπνοή μου. Γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ποίηση είναι εκεί που ανταμώνουν οι γραμμές και πραγματοποιούνται τα πιο τολμηρά όνειρα.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις ποιήματα;

Γράφω από δεκαπέντε ετών. Πιο σοβαρά ξεκίνησα να ασχολούμαι στην ηλικία των είκοσι χρόνων.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την ποίηση;

Διάβαζα ποίηση από πολύ μικρή, μου άρεσε γιατί θεωρούσα ότι δίνει στους ποιητές τη δυνατότητα να εκφραστούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η ποίηση σου δίνει την δυνατότητα να πεις κάτι που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Είδα την ποίηση επίσης σαν ένα μέσο να ενωθείς με κάποιον και να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος.

Ποιοι ποιητές είναι οι αγαπημένοι σου και άσκησαν ίσως κάποια επιρροή στο έργο σου;

Το εξώφυλλο της νέας ποιητικής συλλογής "Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)"
Το εξώφυλλο της νέας ποιητικής συλλογής «Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)»

Είναι αγαπημένοι μου ο Σεφέρης, ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε και η Σίλβια Πλαθ.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου;

Οι πηγές έμπνευσης μου είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, η φύση και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Για τη συλλογή «Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)» πηγή έμπνευσής μου ήταν οι σχέσεις που θα ήθελα να έχω και αυτές που είχα.

Είσαι μια νέα ποιήτρια. Μέχρι στιγμής από την κυκλοφορία της πρώτης σου συλλογής, με τίτλο «Γυάλινα τριαντάφυλλα», τι μηνύματα έχεις πάρει από τον κόσμο; Πώς δέχεται τα ποιήματά σου;

Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Αν και νέα ποιήτρια ακόμα, ο κόσμος δέχεται τα ποιήματά μου πολύ θετικά. Μου γράφουν άνθρωποι που τα διάβασαν πολύ θερμά μηνύματα. Ότι έχουν μια ευαισθησία που τους αγγίζει.

Έκθεση φωτογραφίας- Αστικές Ανιθέσεις
Έκθεση φωτογραφίας- Αστικές Ανιθέσεις

Μπορεί η ποίηση σήμερα να αποτελέσει το όχημα που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πιο εύκολα τις άσχημες καταστάσεις που βιώνουμε;

Η ποίηση δεν είναι μόνο τρόπος διαφυγής από την ασχήμια της καθημερινότητας. Είναι το όπλο για να την νικήσουμε. Η ποίηση σε αρκετές περιπτώσεις φέρνει στο φως αυτή την ασχήμια. Αποκαλύπτει όλες τις πλευρές της. Έτσι μας βοηθάει να την εντοπίσουμε και συνειδητά να πολεμήσουμε για να την αλλάξουμε.

Η ποίηση δεν είναι μόνο τρόπος διαφυγής από την ασχήμια της καθημερινότητας. Είναι το όπλο για να την νικήσουμε. Η ποίηση σε αρκετές περιπτώσεις φέρνει στο φως αυτή την ασχήμια.

Μεγάλωσες σε μια οικογένεια η οποία έχει μεγάλη σχέση με τη ζωγραφική και την τέχνη. Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική;

Ποίηση και ζωγραφική είναι το ίδιο πράγμα. Το μέσον αλλάζει. Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί τα χρώματα ως μέσο έκφρασης, ο ποιητής τις λέξεις. Με την ποίηση χρησιμοποιώ τον ουρανό σαν παλέτα για να «ζωγραφίσω» τη θάλασσα που έχω μέσα μου.

Έχεις κάνει ανθρωπιστικές και νεοελληνικές σπουδές, και εκτός από τη ζωγραφική ασχολείσαι με μεγάλη επιτυχία με τη φωτογραφία.

Η φωτογραφία με γοητεύει γιατί απαθανατίζεις μια στιγμή και την έχεις παντού μαζί σου.

Ποια είναι τα θέματα που επιθυμείς περισσότερο να φωτογραφίζεις;

Μου αρέσει να φωτογραφίζω τη φύση, Τις εικόνες και τα χρώματά της.

Έκθεση φωτογραφίας- Αστικές Ανιθέσεις
Έκθεση φωτογραφίας- Αστικές Ανιθέσεις

Τον Μάρτιο του 2014 έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η πρώτη σου έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αστικές Αντιθέσεις – Ταξίδι υπό το φως του ήλιου». Πώς τη δέχθηκε ο κόσμος;

Στην έκθεση αυτή το κοινό είδε φωτογραφίες που απεικονίζουν τοπία της φύσης μέσα στο γκρίζο της πόλης. Αυτή ήταν η αντίθεση για την οποία μιλάει ο τίτλος. Τις φωτογραφίες τις τράβηξα στους δρόμους του Λονδίνου και της Αθήνας. Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού και τα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Αυτό με ενθαρρύνει να συνεχίσω.

Πώς νιώθεις που στην  έκθεση  «Somniatus Ero» , που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 29 Σεπτεμβρίου στη γκαλερί φιλοξενείται το έργο του Βασίλη Γκούμα ενός νέου ζωγράφου ;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη που φιλοξενούμε τα έργα ενός νέου και πολύ ταλαντούχου ζωγράφου που είναι κοντά στη δική μου γενιά. Τα έργα του Βασίλη Γκούμα,  είναι όλα πολύ όμορφα και νομίζω ότι αξίζει το κοινό να τα αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον και να επισκεφθεί και την έκθεση και τις ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 01/10/16 και το Σάββατο 22/10/16.

Who.is.Who.

Ειρήνη Ευριπίδη
Ειρήνη Ευριπίδη

 Η Ειρήνη Ευριπίδου γεννήθηκε στο Λονδίνο και κατάγεται από την Κύπρο. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο για σπουδές.

Είναι απόφοιτος του Kings College London (KCL) με πτυχίο στις Νεοελληνικές Σπουδές (Modern Greek Studies) με Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές (Digital Humanities) και μεταπτυχιακό στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την πολιτιστική κληρονομιά (Digital Culture and Technology). Η σύνδεση της τεχνολογίας και του πολιτισμού είναι ένας τομέας που την κέρδισε, γι’ αυτό κι συνέχισε τις σπουδές της σε αυτό το αντικείμενο (Digital Humanities) στο University College London (UCL).

Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 2006 συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα του Centre for Computing in the Humanities (CCH) του Kings College London. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την ψηφιοποίηση αρχείων και στη συνέχεια εργάστηκε στο τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της PwC και ως web-developer στη διαφημιστική εταιρεία Sprint.

Από τις αρχές του 2015 ξεκίνησε να σχεδιάζει εντατικά τη δημιουργία της Γκαλερί Ευριπίδη, με στόχο την ανάδειξη της υψηλής καλλιτεχνικής αξίας της ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής.

Η Ειρήνη Ευριπίδου έδειξε από μικρή ηλικία μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη και κυρίως για την έκφραση μέσα από τον ποιητικό λόγο. Το αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησής της αποτυπώθηκε στην πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Γυάλινα Τριαντάφυλλα», η οποία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2011 από τις εκδόσεις Αίολος. Πρόκειται για μια συλλογή που περιλαμβάνει ποιήματα τα οποία έγραψε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Σήμερα ετοιμάζει τη δεύτερη ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)»

Εκτός από την ποίηση ασχολείται με τον χορό, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Το 2014 πραγματοποίησε την έκθεση macro φωτογραφίας «Αστικές αντιθέσεις» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Σχόλια

Σχόλια